Gastronomia Radom

Czy trzeba inwestować w gastronomię?

Gastronomia nie jest łatwym kawałkiem chleba. Osoby bez najmniejszego doświadczenia, bez żadnych zdolności muszą dobrze zastanowić się nad wejściem w tą branżę. Jeśli pomimo tego decydują się wyłożyć pieniądze powinny sobie zdawać sprawę z paru rzeczy. Po pierwsze powinni postawić na wypróbowany personel. Szef kuchni, kelnerzy oraz manager to podstawa. Druga kwestia dotyczy specyfiki samego lokalu gastronomicznego. Najpopularniejszym barem gastronomicznym jest restauracja. Nie odnajdzie się ona jednak na niedużych, lokalnych rynkach. W przypadku mniejszych miejscowości trzeba pomyśleć o kebabie, budce z burgerami to znaczy ogólnie fast food. Należy także zdawać sobie sprawę, iż gastronomia nie jest tanim interesem. Na wejście potrzebujemy nawet kilkaset tysięcy złotych. Wystrój sali, wystrój kuchni, potrzebne aparaty i naczynia- to wszystko wiele kosztuje. Dużo będzie trzeba również wydać na dostanie niezbędnych koncesji, choćby na sprzedaż alkoholu. W skali roku cena takiej koncesji wynosi nawet 3 tys. zł. Wchodząc w biznes gastronomiczny warto również wziąć pod uwagę specyfikę regionalnego rynku. Restauracja z wyższej półki bez wątpienia nie sprawdzi się na małym, lokalnym rynku przykładowo na osiedlu z ogromnej płyty. Z kolei czynsze w centrum potężnych miast są w rzeczywistości niezwykle wysokie. Gastronomia to nie łatwy kawałek chleba. Brak jakiegokolwiek doświadczenia w branży gastronomicznej jest porywaniem się z motyką na słońce. Oceńmy w związku z tym najpierw nasze predyspozycje, naszą zapęd do prowadzenia interesu a dopiero później bierzmy się za prowadzenie swojego przedsiębiorstwa.

Możliwość komentowania jest wyłączona.